sverm

by catheriksen

Go' gutten

Denne første stripa vil forhåpentligvis noen kjenne seg igjen i. Det er alltid fint å ha noen å komme hjem til.

Published 2012-09-14 00:00:00

14 comments

MrDahl

2012-09-14 00:15:06

MrDahl

Yay. Kattepus....

Occisor

2012-09-14 02:39:49

Occisor

Hei, og velkommen til nettserier! Det er sent på kvelden, så det spørs hvor konstruktiv jeg klarer å være, men jeg kan jo nevne fort at du burde prøve å gi teksten mer rom i snakkebobla. Ser med en gang bedre ut om det er litt større avstand mellom teksten og boblen rundt. Blir som å skrive på et ark. Man begynner ikke helt inntil kanten. :] ellers er jo anatomi noe som er kjekt å sette seg mer inn i, selv om jeg har sett mye værre eksempler. Men blir f.eks. rart for meg å se på øyne som ligger helt i toppen av pannen (øyne er plassert ca midt på hodet), og på kroppspositurer som minner om barbiedukker. Forståelse av anatomi og bevegelse er noe av det som tar lengst tid å lære seg rent tegnemessig, men er ganske viktig å lære seg, for så å forenkle, om man vil ha en velfungerende tegneserietil (med mindre man velger en tegnestil som tillater dårlig anatomi). Når det gjelder fargebruken din har jeg aldri vært en særlig stor fan av store fargesterke flater satt mot hverandre, men dette er jo selvsagt en smaksak (Frk. Blips er jo f.eks. veldig glad i sterke farger). Likevel ville jeg anbefalt deg å studere hvordan andre tegneserieforfattere bruker farger. Gjennomgående er f.eks. å bruke en sammensetning av farger med høy hvithetsgrad og lav metning (saturation), men uten at det blir for grått (eksempler er "m" og "lunch"). Når det gjelder manuset merker jeg at jeg faller litt utenfor målgruppa, selv om jeg forstår vitsen. For den ble mer koselig enn morsom for min del, noe som kræsjet med den skrikende fargebruken. Ville kanskje også prøvd å latt det være et lite mellomrom mellom rutene. Da får rutene mer pusterom, og får stå mer for seg selv. Skille mellom ruter betyr på mange måter et skille i tid og rom, og da er det greit å gjøre skillet tydelig. Dessuten ser det i de fleste tilfeller bedre ut. :) og så ville jeg til slutt kanskje søke opp en bedre fargeleggingsteknikk i photoshop, slik at du slipper dee hvite linjene rundt de svarte, slik man kan se på katten du har tegnet.

Håper ikke dette ble litt mye på en gang! Og dette er langt ifra en dårlig start! Jeg er bare flink til å pirke når folk ber om tips til forbedring. :D

Bowser3620

2012-09-14 16:41:16

Bowser3620

Har litt vansker for å se poenget. Jeg vet hvordan katter kan være, men hvorfor finner hun seg i å måtte for eksempel steke biff til den? Kloremerker, ødelagte møbler, eller lignende, kunne ha hjulpet dette poenget.

Eller er poenget at hun rett og slett er for glad i katten? Så vidt jeg vet, legger ikke normale folk igjen lapper ved kattens matskål. Uansett tror jeg det kunne vært gøy å vist matskålen på bordet, bare for å vise hvilken særbehandling hun gir katten, og for å hjelpe leseren tro dette er en person før poenget kommer.

Frk. Blips

2012-09-14 17:00:44

Frk. Blips

Humormessig tror jeg denne traff meg slik den var ment: jeg trodde dama kom hjem og snakket til et lite barn, så "avsløringen" kom som en overraskelse i sisteruta. Ser Occisor gir mange gode råd om utførelse. Jeg foreslår i tillegg at du justerer formatet (høyde og bredde) på stripene dine. Med tanke på muligheter for å komme på trykk en vakker dag, er det lurt å standarisere formatet, dvs. bruke fasongen på typiske avisstripeserier (Pondus, Nemi, Kollektivet ...) som mal. Denne stripa her virker høy og kort sammenliknet med "normalen".

Cathrine Eriksen

2012-09-14 17:29:18

Wow, så kult å få tilbakemeldinger. Setter veldig stor pris på at dere har tatt dere tid til å lese, og komme med kommentarer. Den konstruktive kritikken skal jeg ha i bakhodet neste gang jeg lager noe nytt, men jeg ER veldig glad i sterke farger (!) og figurene mine er kanskje ikke anatomisk korrekte, men kjempe-morsomme og tegne. Kanskje uttrykket mitt vil forandre seg med tiden, men akkurat nå er det det jeg er komfortabel med å tegne. Enig i at mellomrom mellom rutene vil tydeliggjøre tiden som går fra personen kommer hjem og finner katten på soverommet. Jeg var litt usikker på hvordan jeg kunne "lure" leseren til å tro at hun snakket til en person, men gikk for en tallerken (i stede for en katteskål) i rute 3, og bordkortet var bare for å understreke hennes hengivelse (slik kjærester legger små kjærlighets-lapper i matboksen til hverandre...). Katte - mennesker kan gjøre mye rart for å få den etterlengtede oppmerksomheten fra kjæledyret sitt, og gi dem gastronomiske matopplevelser er ikke uvanlig, håper jeg.. :-) Takk til MrDahl, Occisor og Bowser3620.

Cathrine Eriksen

2012-09-14 17:35:20

Til Frk.Blips. Takk for gode råd. :-D Jeg skal absolutt sjekke ut det normale formatet som andre stripe-serier bruker. Jeg har laget flere striper i ulike format, bare for å få ideene ned på papiret, men det er nok ikke dumt og ha et standar format. Vet du målene, forresten?

Grusart

2012-09-14 18:01:25

Grusart

Hahahah! Hei, Cathrine! Regner med du bruker PS til å fargelegge? Ser du får slike grå streker om linjene der du har fargelagt. Du har ikke tegnebrett?

Og om format... Jeg har ingen erfaring med trykk og slikt, men det er for meg veldig greit å tegne to striper per A3-ark. - Som du muligvis har sett. Men tilpasset web blir mine striper 960 x 339 pixler.

Velkommen til Nettserier!

catheriksen

2012-09-14 18:12:46

catheriksen

Hei Tatchudorf. La deg akkurat til som Favoritter. Takk for at du kommenterer, og ja, jeg bruker PS. Unnskyldningen min er at jeg så grådig lat at noen ganger bare markerer jeg et område med tryllestav og fyller på med bøtta...resultatet blir deretter, men siden det er flere som kommentert det så bør jeg vel ta meg selv sammen(!) Jeg er forresten kjempe imponert over hvor mye bra du har lagt ut, og ser gjerne at du kan lære bort et par ting til meg (spesielt når det gjelder PS og fargelegging:)

Occisor

2012-09-14 20:05:14

Occisor

Slik jeg ser det er det alltid bedre å forenkle enn å ta snarveier. Blir du fristet til å bruke tryllestaven er det kanskje bedre å heller ta deg tid til å fylle ut feltene skikkelig til fordel for å bruke tid på f.eks. stripene til katten. Greit nok at du vil ha en katt med striper, men det er viktigere at den ikke er preget av forstyrrende hvite linjer som resultat av tryllestavbruk. Og som en huskeregel når det gjelder tegneseriestripeformat er det et forhold på 3:1. Altså at den er tre ganger så bred som den er høy. Eksempelvis kan man tegne den 30 cm i bredden og 10 cm i høyden. Da får den plass i de fleste A4-scannere. :] selv tegner jeg stripene mine større, for så å klippe dem i to før jeg scanner.

Grusart

2012-09-14 20:59:57

Grusart

Takk! ;) Vi får sette oss ned en dag og knote med farger og slikt - og du kan ta en titt på et par tutorialer her på nettserier eller andre steder.

Frk. Blips

2012-09-14 22:07:55

Frk. Blips

Jeg tegner som regel innholdet i hver rute på hvert sitt ark. Da kan jeg tegne så stort jeg vil. Etter innskanning krymper jeg til passe størrelse og klipper bildene inn i en striperamme med de standardmålene Occisor oppgir: tre ganger så bred som høy.

Knut R Knutsen

2012-09-14 22:10:22

Knut R Knutsen

Stripeformat har litt slingringsmonn, der minste forhold (ratio) mellom høgde og bredde er 1:3 (10 cm høg og 30 breid) og max-ratio er 1:3,5 (10 cm høg og 35 cm breid.)

Sidan bredda på stripa uansett vert tilpassa bredda i avisa eller på den trykte bladsida, vil ein 1:3 ratio bety at kvar rute er "høgre" enn med 1:3,5 ratio. Dette er spesielt tenleg for tekst-tunge striper eller ein teiknestil med mange høge, mennesker eller vertikale former. Ein meir visuell serie med stuttare figurar kan tene på ein større ratio (1:3,5) fordi ein då får ein ILLUSJON av ei lengre (større) biletflate.

Fordi teksten heile tida må vere stor nok til å vere godt leseleg så set mykje tekst visse krav til plass som låser stripa. Men med lite tekst så kan 1:3,5 ratioen gi INNTRYKKET av omlag ei halv til ei heil ekstra rute med plass i stripa, sjølv om biletflata på trykk er mindre.

Litt omstendeleg forklaring, kanskje, men verdt å vite viss ein er medveten om ein har ei tekst-tung eller visuelt tung stripe.

catheriksen

2012-09-14 22:37:13

catheriksen

Heisann, det er kjempe moro å være inne på nettserier å se at flere kommer med tips og forteller hvordan dere arbeider med egne ting. Det høres ut som en god ide å tegne hver rute på eget ark, for deretter å sette de inn i en mal. Er mellomrommet mellom rutene inkludert i målene 1:3? Jeg har flere striper som jeg jobbet med i sommer, og tror ikke jeg skal justere på dem, men fra nå av skal jeg tilpasse stripene mine standard mål. Takk igjen :-D

catheriksen

2012-09-14 23:07:50

catheriksen

Takk WaterWill :-) Det kommer en stripe til imorgen.

Join the discussion!

Log in to add your comment!