Owan-Arkivet

by Øyvind Teppen


Først litt om fremgangs måten jeg valgte i 1983 når jeg skrev disse historiene. På den tiden ante jeg ikke en gang at Japanere visste hva tegneserier var for noe, selv de Fransk/Belgiske tegneseriene var ukjente for meg. Jeg visste bare om to tegneserie lesende land nemlig Norge og USA. De seriene jeg visste om var de urnorske Smørbukk og Vangsgutane endel avisserier så som Dagros og Fantomet. Jeg kjente til superhelt tegneseriene som supermann, hulk, edderkoppen, lynvingen og Den Grønne Lykt (aldri lest den siste, men likte den fine fargen). Men den eneste tegneserien Jeg kjente til med en viss kvalitet var selvfølgelig Donald Duck og co, og derfor ble den også forbildet for mine serier. Den ble også forbildet på hvordan serien skulle presenteres. I løpet av 1983, brettet jeg til sammen 45 tegneseriehefter, som hver besto av småhistorier fra en side opp til 4-5 sider i tillegg til lengre fortsettelse historier som forsatte fra blad til blad. Det er disse lengre fortsettelse historiene jeg har presentert her i Owan Arkivet.

På den tiden skrev jeg ikke manus til fortellingene mine men nøyde meg med ett kort ide- skript, på ett lite ark og improviserte fortellingen der ifra. Det hele hadde fungerte utmerket frem til nå. Også i denne fortellingen tok jeg utgangspunkt i ett ideskript, men jeg hadde bare tenkt ut mysteriet, ikke hvordan vår helt skulle løse mysteriet. Derfor ble slutten litt tam, dette var den historien i 1983 jeg var mest misfornøyd med. Da jeg skulle tegne opp igjen historien, denne gangen strevde jeg lenge, men plutselig en dag på jobb kom hele siste delen av historien plaskene rett i hodet på meg, jeg tok en pause fra jobb og skrev ned alt. Så selv om historiens ytre rammer er lik originalen er dialogen på siste halvdel av historien byttet ut med en helt nyskrevet en.
Legg merke til sammenhengen mellom denne fortellingen og andre, kronologismen jeg omtalte i begynnelsen av forrige fortelling gjelder forsatt.

Published 2013-11-05 00:00:00

1 comments

Frk. Blips

2013-11-05 01:40:33

Frk. Blips

Disse åpningsbildene dine er jo bare lekre.

Join the discussion!

Log in to add your comment!