Burnie

by Berit H. Hagen

Endelig! De som ikke kjente igjen stilen kan sperre opp øynene og alle de som gjenkjente streken kan nikke gjenkjennende og tenke "hah, det var jo det jeg sa..." Etter å ha bedyret alt fra 1 ruter til 4 ruter og kanskje noen på 5, så flesker vi til med en helside. Stakkars Burnie!

Published 2008-07-06 00:00:00

44 comments

Odd-Ragnar

2008-07-06 00:02:17

Odd-Ragnar

Konge! Håper det blir mer!

Dadaph

2008-07-06 00:11:19

Dadaph

Dette likte jeg. Morsom nok, og gode tegninger.

Men en innvending: når figurer er oppe i luften, er det viktig å vise litt luft rundt dem. Ellers kan det være lett å tro at de har solid grunn under føttene selv om vi ikke ser det på tegningene.
Her er det litt vanskelig å se hva som skjer oppe i lufta, jeg skjønte ikke han hadde mistet "baiken" før han nevner det.
Tror det ville vært heldigere å zoomet noe ut, og samtidig rotert kameraet litt(gjerne noen skyer eller landskap i bakgrunnen som viser hvilken vei som egentlig peker mot bakken). Ville fått mer følelsen av total forvirring oppe i lufta på den måten, tror jeg.

Won-Tolla

2008-07-06 00:37:14

Won-Tolla

Noen ting er det så avgjort best å planlegge på forhånd.

Frk. Blips

2008-07-06 00:38:35

Frk. Blips

Endelig kommer Alfs tegninger til sin rett med morsomt manus. Finfin start, atskillig morsommere enn bikerserien som går i Billy, Joe Bar's Team.

Are

2008-07-06 00:40:11

Are

Her var det rikelig med action ja :) høydepunktet for meg er da det blir tydelig at han fortsetter gjennom de 'programmerte'(regner jo med at det er helheten, og ikke hvert enkelt stunt som improviseres) handlingene godt forbi det fatale feilgrepet. (Mulig det delvis er noe jeg 'innbiller' meg, men det var ihvertfall det som lokket fram det største smilet.)

Er vel noe som ikke stemmer helt med høyreneven i sjette- og nienderuta?

kroergutten

2008-07-06 01:00:46

kroergutten

Gleder meg skikkelig til mer. Minner meg faktisk litt om Zits. 8

HerrBarium

2008-07-06 02:08:14

HerrBarium

Skikkelig fin og god side å se på! Er all (nesten)banninga skrevet inn for å appellere mer til ungdommen? Eller er det bare et miljø det bannes mye i (du har jo reasearchet)? Syns uansett at det ble for mye av den. I rute åtte feks hadde en 'hjelpe og trøste' vært å foretrekke.

Frk. Blips

2008-07-06 02:28:10

Frk. Blips

Jeg er voksen dame og fant banninga fullstendig på sin plass situasjonen hans tatt i betraktning. De fleste trøndere ville sannsynligvis ha bannet atskillig hardere enn Burnie i en sådan stund. Tror jeg ville ha trukket på smilebåndet om han hadde sagt "hjelpe og trøste". (Forsåvidt ikke noe minus i en humorserie...) Uten at du dermed skal ta min kommentar her som oppfordring til uhemmet bruk av bannskap.

Splitenz

2008-07-06 02:52:33

Splitenz

Her er jeg helt enig med Frk. Blips. Dette var adskillig mer spenstig en den grufulle serien Joe Bar's Team. Her skjedde det jo noe som får smilet på plass!

Won-Tolla

2008-07-06 08:59:21

Won-Tolla

Som Charlton Heston sa om sluttreplikken i Planet Of the Apes:
"I en slik situasjon sier man bare ikke 'shucks darn'."

bmhagen

2008-07-06 11:04:38

bmhagen

Oi, kjempeartig å få så mange positive reaksjoner - og litt konstruktiv kritikk. Jeg har faktisk spekulert litt på banninga, med tanke på at dette ikke bare skal appellere til gutta i miljøet men også "normale" lesere ;-) Vi spekulerer litt i å sladde bannskapen, slik at den ikke fjernes men bare skjules åpenlyst. Banning er en naturlig del av meg, trønder som jeg er, og hvis jeg blir forbanna eller noe skjærer seg så faller det lett noen heite gloser. Slik er det også i miljøet. Forøvrig lærer ungene rimelig kjapt å si faen, så jeg regner med at de ikke blir sjokkerte av den "rette" typen bannskap. At serien blir sammenlignet og løftet OVER Joe Bar Team gjør meg umåtelig stolt, da jeg selv liker den serien veldig godt. Tusen, tusen takk for den :-)

Frk. Blips

2008-07-06 11:10:51

Frk. Blips

Det går jo alltids an å bruke standard bannskaps"koding": hodeskaller, lyn, kniver og den slags symboler.

vegard90

2008-07-06 11:50:41

vegard90

Virkelig fine tegninger Alf! Tar sjansen på å legge den i favoriter allerede nå:)

Alf

2008-07-06 12:00:17

Alf

Takk for alle tilbakemeldinger, som vil hjelpe å forbedre serien! Glad at dere liker Burnie!
:-)

Emil

2008-07-06 12:24:06

Emil

For MYE banning? Er du gal?! Alle banner, det er en RELATIVT stor del av det norske språk å banne! Da jeg var 11 år, kræsja fattern bilen mens jeg satt på, og kom med et nokså søtt utrykk: "F*** i h******* p****f****d****!!" Det ble en liten pause, så sa han "..Nå lærte du vel mange nye banneord nå.." Jeg nikket uskyldig på hodet, men lo inni meg fordi jeg lærte de ordene på førskolen.
Ok, nok tomprat! Poenget mitt er at du kan ikke få nok banning i en serie, og Bannesymboler som lyn og hodeskaller, o.l er et stort pluss!

Zebula77

2008-07-06 12:35:28

Zebula77

Nesjda, bannskap er bare spice i vokabularet.
Liker dette. Nydelige tegninger, og artig poeng. Artig selv om man ikke er opptatt av FMX selv, liksom og det er et bra tegn.
Også digger jeg fonten. Hva kalles den?

Lillewilli

2008-07-06 12:48:42

Lillewilli

Utrolig bra! Fortsett sånn.

bmhagen

2008-07-06 12:50:43

bmhagen

Aaaaalf, hjeeeeeelp! Hva kalles fonten??? Jeg vet ikke engang hva en font er, ha haaaaa!

Splitenz

2008-07-06 13:22:13

Splitenz

Jeg er £@€% meg noe så &#>~¤$ til å bruke banne koding. Noe av det beste jeg vet ;o)

Alf

2008-07-06 16:09:54

Alf

Jeg bruker faktisk ingen font. Alt er skreven med hånd.

Nils Petter Smeby

2008-07-06 17:17:47

Nils Petter Smeby

Dette er veldig spennenede. Ikke bare på grunn av seriens kvalitet, men også fordi hele prosjektet bærer preg av en målbevisst og godt planlagt fremdrift. Jeg tror faktisk at dere kan lykkes med å bli publisert.

Det forekommer meg også at motorsykkelmiljøet egner seg spesielt godt for en serie av denne typen: fart, action og konkurrane – helter og skurker. Bra!

Og nettopp derfor har jeg lyst til å spille djevelens advokat og reise et par spørsmål til ettertanke:

Før jeg ble oppmerksom på denne serien, ante jeg ikke at det fantes noe som het FMX. Og da jeg klikket på ”Les mer om Burnie”, fikk jeg i et kort avsnitt servert utrykkene ”hillclimbing”, ”enduro-løp”, ”trial” ” og ”Ailo Gaup” (hvem i huleste er det?).

Det jeg prøver å si er: Hvis dere vil publiseres andre steder enn i FMX-blader, så pass på at ikke serien blir for intern! Ikke la handlingen dreie seg om FMX, men om folk som driver med FMX. Stammespråk hentet fra FMX-miljøet er helt ok for å gi serien en morsom koloritt, men det bør ikke bli sånn at leseren må ha kjennskap til sporten for å ta poenget.

EDIT: Et eksempel: Fordi jeg ikke kjenner sporten, ved jeg ikke om de kjører på jord eller asfalt. Det ser ut som jord, men da sier vel ikke sykkelen "KLÆNG" når den treffer bakken?

Og så tegningene: Her har dere lagt listen veldig høyt. Ingen minimalistisk Dilbert-stil her, nei. Og ingen slurvete overdrive-strek som bare består av fartslinjer og lydeffekter. Detaljnivået ligger vel nærmest i den fransk-belgiske tradisjonen, og da synes småfeil veldig godt. For eksempel rute 9, hvor venstre hånd er plassert på høyre arm. Kjør speiltesten!

Og hvis dette innlegget, midt oppi all rosen, førte til at dere ble en liten smule irriterte og tenkte at ”nå skal vi sannnelig vise den bedreviteren at vi kan få det til” …. Så var det nettopp det som var hensikten.

bmhagen

2008-07-06 18:08:40

bmhagen

Nils Petter Smeby: Søte deg! Irriterte over konstruktiv kritikk skal man ikke bli - og jeg blir i hvert fall ikke det. Tusen takk for innlegget - og for flere innspill som jeg selv har tenkt på mens jeg skrev ideene til serien. Jeg skal legge til på "Les mer om Burnie" hva de forskjellige uttrykkene betyr (enduro, trial osv...) At det nødvendigvis må bli litt fleiping med spesialuttrykkene fra miljøet er kanskje et lite problem siden det gjerne blir "intern-humor," men jeg håper inderlig at jeg vil finne en måte å fenge alle på, slik at serien også vil interessere de som er lite interessert i motorsport fra før. Ailo Gaup er en råtass fra nord som bor i Kongsberg og har kjørt FMX (Freestyle motorcross) siden... øh, arrester meg nå, Ailo, men er det ikke siden 2000? Han er to ganger verdensmester i FMX, sist i 2007 hvor han vant med brukket hånd. Foruten å ta verdensmesterskapet i fjor, hadde han også en sesong preget av uflaks og klønete uhell som rett og slett inspirerte meg til å skape Burnie og gjengen. Navnene på triksene, slike som Superman Seatgrab, Cliffhanger, McMetz, Stripper osv. vil kanskje bli referert til hjemmesider i stripene hvor man kan gå inn og sjekke hva f... Burnie egentlig har forsøkt seg på? For dem som allerede er interesserte finnes det et lite triksleksikon på http://www.ifmxf.com/ med video som viser hvordan triksene utføres. Ailo har www.ailogaup.com. Og ang. "Klæng" tror jeg at det vil være riktig lydord siden motorsykler er laget av endel jern og jern lager lyd... ;-) Rampene er laget enten av jern eller av sandhauger. Tipsene til tegninga forøvrig overlater jeg til min eminente Alf.

Alf

2008-07-06 18:19:23

Alf

Hei Nils!
Takk for tilbakemeldinger, men i rute 9 så kan jeg ikke se en feil med hånden! Det er høre arm som vises og lillefingeren er fremst! Kanskje det er litt dårlig tegnet og jeg skal prøver bedre neste gang!
Samtidig var noen bemerkninger om hånden i rute 6 som jeg så at det ser ikke helt rett ut. Da glemte jeg bare en strek!

Are

2008-07-06 18:32:01

Are

ok :P bemerkning, du liksom ;)

ramyr

2008-07-06 18:35:05

ramyr

Det blir veldig spennende å se om denne serien kan appellere til folk utenfor det aktuelle miljøet også. Det skal definitivt ikke stå på tegningene, så hvis humoren funker for de uinvidde, tipper jeg denne serien blir å finne i et av de store, norske humorbladene ganske snart =)

Når det gjelder banningen: det er lite som er teitere, i 2008, enn å sensurere "bannskap", som, slik jeg ser det, er totalt semantisk innholdsløse kraftuttrykk. Bare kjør på: skriv ordene fullt ut, men vis litt mer kreativitet enn bare "faen". Med tanke på beskrivelsene du har gitt av miljøet, synes jeg dere feiger skikkelig ut ved å "prikke ut" kraftuttrykkene.

bmhagen

2008-07-06 18:43:27

bmhagen

Feig? Jeg? Når det gjelder banning? Noooope, bare forsiktig i startfasen ;-) Kan ikke skremme vannet av leserne heller. Enda.

Nils Petter Smeby

2008-07-06 19:51:30

Nils Petter Smeby

Du viser hånden med innsiden mot leseren og tommelen øverst. Det er ikke fysisk mulig (jeg har prøvd). Mener det skal være sånn:

En detalj, men når alt det andre er så bra ....

Adoken

2008-07-06 21:58:43

Adoken

La merke til det samme som Nils Petter.

Olaf

2008-07-06 23:58:54

Olaf

Først eit lite Nettserier-tips: Berit, dersom du går inn i seriens innstillingar finner du eit felt du kan skrive «Alf» i for at han skal bli kreditert for serien ved sidan av deg. Det fortener han, ikkje sant? :-)

Eg opplever ikkje «F...» som sensur, men som at Burnie blir avbrutt midt i tanken. Og det liker eg svært godt. Når det gjelder bannskap: Ja, alle trøndere ville definitivt ytre nokre sterke ord i denne samanhengen, og så lenge ein ikkje lar det gå alt for langt er det absolutt ingenting galent i å bruke eit realistisk språk (eit døme på ein mann som har gått litt for langt er Tomte -- fabelaktige teikningar, men i dialogen følast det av og til som om annakvart ord som blir sagt er «fitte»).

Sladding av bannskapen kan bli veldig gøy dersom de faktisk bokstaveleg talt sladder den med store, svarte firkantar. Å bruke symbolrekker fungerer, men vi har sett det mange gonger før, for å seie det sånn.

Trur dette kan bli ein fin serie. Eg kan null og niks om FMX og hadde likevel ingen problemer med å humre over denne. Gi meg fleire slike sider så eg kan få utvikla eit forhold til hovudpersonen (eg foretrekker å lære figurane å kjenne gjennom serien i staden for å vera nøydt til å lese meg til det i persongalleriet), så lover dette veldig bra.

Det obligatoriske spørsmålet når det dukker opp nye ting eg merker at eg kan få god smak for: Kor ofte planlegger de å oppdatere? Det er diverre veldig mange seriar som kunne ha vore fantastiske, men som forsvinner inn i glemselen fordi serieskaparen ikkje orker å lage meir enn ei eller to sider.

Nils Petter Smeby

2008-07-07 08:37:01

Nils Petter Smeby

Her tar Olaf opp to ting som jeg også brenner litt for (bare at han sier det bedre). Det gjelder ikke spesielt for Burnie, men for flere andre serier her:

For det første: Legg informasjonen i SERIEN og ikke i kommentarene. Det fungerer ikke så bra hvis man må lese en bruksanvisning for å forstå historien.

For det andre: Hvis du bestemmer deg for å lage en serie, så LAG EN SERIE. Selvsagt skjønner jeg at mange ønsker å legge ut ting tidlig for å få tilbakemeldinger. Men det er veldig frustrerende for oss lesere at en serie bare varer i to episoder før serieskaperen går trøtt og begynner på noe annet. Eller at vi ser masse kjemepflotte konsept-tegninger som aldri kommer videre.

Alf

2008-07-07 09:22:44

Alf

Å, det vil kommer mange flere striper til Burnie. Da jeg tegner Torlekin og noen andre tegneserier ved siden av, pluss at jeg har en full jobb, ble den ikke så ofte oppdadert, men jeg skal prøver å lage noen striper i her og ne! Samtidig er det nå sommer og jeg får masse besøk fra Tyskland og vil ikke får så mye tid å tegne. Det ene kan jeg lover at serien vil ikke bli avsluttet etter to striper!
Berit har et manus med ca 300 striper som lover veldig bra!

Won-Tolla

2008-07-07 11:04:22

Won-Tolla

> "Det fungerer ikke så bra hvis man må lese en bruksanvisning for å forstå historien."

Noe som er vanskelig å forstå her da? Fyren prøver noen ville stunt, mister kontollen og får biken i hodet. Au. Skadefryd av beste sort. Det eneste faguttrykket her er Superman seatgrab, og betydningen er ganske opplagt ut fra sammenhengen...

bmhagen

2008-07-07 11:23:32

bmhagen

Olaf: Jeg vet at det går an å skrive Alf også inn som medsammensvorne... men den godeste penselsvingende tyskeren VILLE IKKE! Han har sine to (Torlekin og Rob) og syntes jeg kunne ha denne... Alle som kommer til å følge med Burnie vet antageligvis nå hvor mye jeg setter pris på det Alf har gjort - og kommer til å gjøre - og jeg kommer også til å spørre ham gjevnlig (jeg er en jævel til å mase) om han ikke vil bli mer kreditert enn han i skrivende stund blir. Jeg skriver dette for at dere ikke skal tro at jeg vil ha noe av æren som er Alf fortjent. Jeg sier ærlig og åpent at jeg ikke ville hatt en nubbesjanse til å få ut Burnie uten hans hjelp og skal nok finne en måte å prakke på ham en takk i samarbeidet, samme hva han sier, ha haaaa!

Og ang. sladd... det første som falt meg inn lenge før jeg hadde begynt å lete etter en som kunne tegne for meg, var faktisk å la det se ut som om det er lagt fysisk en tape-bit over (litt flisete i hjørnet og sånt) for nettopp å harselere litt med sladding av bannskap. Da vil i så fall tape-biten ligge så man kan se hva som står under... I en film hvor banninga er sladda er det jo fullt mulig å se på mimikken hva de sier, selv om lyden *piiiip* er lagt på over det de sier. Fjollete. Vi får se hva Alf og jeg koker sammen... Forøvrig tror jeg at jeg nevnte noe om "riktig banning" i et tidligere innlegg, og da tenkte jeg på den skolen her i Norge som utviste elevene (for en stund, var det ikke så?) hvis de bannet. Jeg gikk først i fistel over noe så dumt, helt til jeg leste at elevene faktisk kalte læreren for ei jævla forpult fitte... Det er ikke riktig type bannskap, for det skal være fra hjertet i et smertefullt eller fortvilet øyeblikk, ikke sagt i ondsinnethet for å såre andre. Vent og se hva vi kommer fram til ;-) for faen... (hahahah, måtte bare...)

Olaf

2008-07-07 11:43:31

Olaf

Skjønner. Vel, så lenge vi alle veit at det er Alf som teiknar dette er det jo ikkje noko problem uansett.

Og eg er sikker på at de finner ei løysing på dette med bannskapen. Liker skillet mellom ting sagt frå hjartet i eit irritert moment og ting sagt for å såre andre -- sjølvsagt, når ein lager teikneseriar vil det ofte dukke opp figurar i persongalleriet som er såpass ondskapsfulle at dei kunne finne på å seie ting spesifikt for å såre andre, men med litt fantasi er det mykje som duger betre enn den verste bannskapen ... (hint: Sorte Orm).

Frk. Blips

2008-07-07 11:51:57

Frk. Blips

"Alt er skreven med hånd." Alf, du er en kunstner! Jeg mener det.

Alf

2008-07-07 13:19:37

Alf

Ja, takk, alt er skrevet med hånd. Jeg syns det legger et spesielt preg på serien når man bruker sin egen håndskrift isteden for en font!

Frk. Blips

2008-07-07 13:46:27

Frk. Blips

For de av oss som har håndskrift som en blind og spastisk femåring, ville det dessverre blitt FOR spesielt preg.

bmhagen

2008-07-07 15:11:45

bmhagen

Norsklæreren min i barneskolen var en engel. Hun sa til min mor at jeg hadde en... personlig håndskrift. Jeg skriver aldri noe for hånd, utenom når jeg må signere noe. Skrifta mi ser nemlig ut som om du har dyppa et par kyllingføtter i blekk og latt den vandre fritt og formålsløst over papiret. Hieroglyfer er bare titten tei, jeg bruker kyllingfont, jeg...

Jørgen

2008-07-09 12:02:04

Jørgen

utrolig bra!

Bendeek

2008-07-18 18:23:44

Bendeek

Elsker tegnestilen!!

Join the discussion!

Log in to add your comment!